Pašu darinātas uzkodas vieglas intensitātes treniņiem

Mums patīk interesants treniņu process un ļoti nozīmīga daļa no tā ir uzturs, kas ļauj gūt vajadzīgo enerģiju, lai treniņu process ir kvalitatīvs un patīkams.

Sagaidot pavasara treniņu ciklu, kad notiek zemas intensitātes treniņi un apjomu vākšana, gribam padalīties ar interesantām receptēm pašdarniātiem saldumiem. Šie gardumi ir viegli paņemami līdzi, lieliski garšos, būs viegli sagremojami, ļaus remdēt izsalkumu un gūt nepieciešamo enerģiju.
Pārikas kombinēšana

Treniņu procesā miksējam šādus pašu darinātus našķus ar sporta uzturu – želejām un dzērieniem. Paši zinām, cik šķebinoša reizēm var būt kārtējā želeja gara treniņa laikā, savukārt šāds kārums, kurā paši saliekam visu ko vēlamies ir garšīgs un barojošs.

Paši pēc savās sajūtām esam secinājuši, ka šādas uzkodas garos treniņus padara arī psiholoģiski vieglākus. Tādēļ garā pavasara velo treniņā līdzi ir želejas, izotoniskie dzērieni un šādi gardumi.


Jamaikas banānmaize (recepte pielāgota no žurnāla Cooking Light)

Sastāvdaļas (1 klaips): 2
– 2 ēd.k. Gi sviests;
– 2 ēd.k. skābais krējums
– 1 glāze medus
– 1 ola
– 2 glāzes milti
– cepamais pulveris
– šķipsniņa sāls
– 2-3 samīcīti banāni
– 1/2 glāze vājpiena
– 2 ēd.k. rums vai pāris pilieni ruma esence
– 1 tējk. sarīvēta citrona miziņa
– 2 tējk. citrona/laima sula
– 1 tējk. vaniļas ekstrakts
– 1/2 glāze sasmalcināti valrieksti
– 1/4 glāze kokosriekstu skaidiņas
– 1/2 glāze rozīnes

Pagatavošana:
1. Ar mikseri samiksē Gi sviestu un skābo krējumu. Pievieno medu un olu. Kārtīgi samaisa.

2. Atsevišķā bļodā samaisa kopā miltus, sāli un cepamo pulveri. Trešajā bļodā samīca banānus, pievieno pienu, ruma esenci, citrona miziņu, citrona sulu un vaniļas ekstraktu.1

3. Pirmās bļodas saturam pārmaiņus pievieno miltu un banānu maisījumus. Kārtīgi samaisa. Beigās pievieno rozīnes, kokosriekstu skaidiņas un sasmalcinātus valriekstus.

4. Mīklu ielej ietaukotā cepamajā traukā. Cep 180 grādos ~50 minūtes.

Uzturvērtība: klaipa enerģiskā vērtība ir ap 2200 kcal. Ar šo pietiks vairākiem treniņiem vai arī var pacienāt treniņu biedrus.

 


Musli tāfelīte (Elīnas recepte)

Sastāvdaļas (sanāk 2 stikla trauki 20x30cm):
– 3 glāzes auzu pārslas
– 3/4 glāzes mandeļu milti vai arī vienkārši mandeles4
– 3/4 glāzes valrieksti
– 1/2 glāze ciedru rieksti
– 1/2 glāze ķirbju sēklas
– 100g žāvētas dzērvenes
– 100g rozīnes
– 150g žāvētas aprikozes
– 300g žāvētas dateles
– 50-60g sviests
– 1/2 glāze brūnais cukurs
– vaniļas esence (ja vēlas)
– 1/2 glāze medus
~ 1/2 glāze kļavu sīrups

Pagatavošana:

1. Uz pannas, kas izklāta ar cepamo papīru, izliek auzu pārslas un cep ~200 grādos līdz kļūst zeltaini brūnas (vēlams ik pa laikam apmaisīt, lai vienmērīgi apcepas).

2. Reizē ar auzu pārslām uz vēl vienas pannas, kas izklāta ar cepamo papīru, liek riekstus (riekstus var vai nu sagriezt gabaliņos vai arī pavisam sasmalcināt – tas kā labāk patīk) un sēklas, ko arī cep līdz kļūst zeltaini brūni.

3. Tikmēr var sagriezt visus žāvētos augļus (cik smalki griež arī ir pēc izvēles kā labāk patīk, bet pārāk lielos gabalos nevajadzētu, jo pēcāk gatavo būs grūti sagriezt smukos kvadrātos/taisnstūros).

4. Kad rieksti, sēklas un auzu pārslas ir apcepušies tos liek vienā lielā bļodā kopā ar sagrieztajiem žāvētajiem augļiem.

5. Nelielā pannā ieliek sviestu, cukuru, medu, vaniļas esenci un daļu no kļavu sīrupa. Kausē uz nelielas uguns līdz viss cukurs ir izkusis. Tad šo masu pievieno bļodā, kurā ir rieksti,sēklas,žāvētie augļi un auzu pārslas. Kārtīgi samaisa, lai visa masa būtu pārklāta ar kausētā cukura/medus masu.3

6. Masu klāj vai nu dziļā pannā vai arī traukā kurā cep lazanju, kas ir izklāta ar cepamo papīru. Trauka izvēle kurā cept arī ir atkarīga no tā cik biezus vēlas batoniņus. Kad masa ir ielikta cepamajā formā, tad to kārtīgi pieplacina ar rokām. Beigās pārlej ar kļavu sīrupu (vai medu) un liek cepties ~160-170 grādos kopumā kādas 20-25 minūtes, taču vēlams, kad pagājušas kādas 10 minūtes izņemt no cepeškrāsns un vēlreiz kārtīgi pieplacināt masu (piemēram izmantojot glāzes apakšu).

7. Kad ir izcepies, ņem ārā no cepeškrāsns un ļauj pilnībā atdzist, tikai tad griež gabaliņos kādos vēlas.

Uzturvērtība: šī ir īsta kaloriju bumba – sagatavotās massas kopējā enerģiskā vērtība ir ap 4400 kcal.


Bumbieru-valriekstu keksiņi (Elīnas recepte)

Sastāvdaļas (20 lielie keksiņi vai 60 mazie keksiņi):6
– 1 1/2 glāzes milti
– 1/2 glāze auzu pārslu milti
– 2 tējk. cepamais pulveris
– 1 glāze medus
– 2 olu dzeltenumi
– 1 ola
– 1/2 glāze Gi sviests
– 1 glāze kefīrs
– vaniļas esence
– 5 pusītes koservēti bumbieri
– 2/3 glāzes sasmalcināti valrieksti

Pagatavošana:
1. Bļodā saimaisa kopā bezglutēna miltus, bezglutēna auzu pārslu miltus, cepamo pulveri un sāli.

2. Atsevišķā bļodā ar mikseri samaisa kopā olu, olu dzeltenumus, Gi sviestu, kefīru, medu un vaniļas esenci. Pievieno miltu maisījumu. Kārtīgi samaisa.5

3. Mīklā iemaisa gabaliņos sagrieztus bumbierus un valriekstus. Mīklu liek cepamajās formītēs, kas izklātas ar cepamajiem papīriņiem.

Cep 200 grādos ~14 minūtes, ja cep mazos keksiņus, ~19 minūtes, ja cep lielos keksiņus.

Uzturvērtība: kopējā enerģētiskā vērtība ir ap 3200 kcal, kas līdzvērtīgs 35 želeju iepakojumiem!!!

2 thoughts on “Pašu darinātas uzkodas vieglas intensitātes treniņiem

  1. Daudz ko šiem gardumiem esmu garšojis (paldies komandas biedriem un trenerim)…Fantastika!!!
    Atliek pašam kaut ko no šim receptem pagatavot.

  2. Banānu Maize ļoti laba uzkoda arī pa vakariem kad nākošajā dienā taisaties iet skriet smagu un ātru treniņu.!

Comments are closed.